Cara Masak Sambal Sotong / Sambal Sotong Petai Veri Azlina Ina | sedapnya resepi ini : Ikut sahaja tips dan cara memasak dalam video ini.. Sebenarnya nak buat sambal sotong kering mudah, tapi untuk lembutkan sambal agak leceh dan sensitif. Bersihkan sotong dan goreng tanpa minyak untuk keluarkan air sotong hingga separuh masak.angkat dan toskan. Daripada cara membuat cili kisar sehinggalah kepada cara memasak sambal sotong. Perkongsian puan nurul ateekah mungkin boleh dijadikan panduan. Kemudian di gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam.
Potong belat ubi kentang dan goreng 1/2 masak. Tambahkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Kalau resepi asal amie's kitchen tu, sotong tu di rendam semalam, tapi sis rebus sekejap kemudian cuci. Ada yang merebus sotong terlebih dahulu, ada yang dileburkan kesemua sekali dalam kuali bersama bahan tumis dan ada yang memasak seperti biasa. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Resepi sambal sotong kembang berkacang, che nom memang selalu masak sambal ni untuk dipadankan bersama kuah lodeh kerana rasa lemak dari kacang tu menambah lagi kesedapan hidangan lontong. Biarkan sambal secukup rasa & tambah jika ada yang kurang. Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak. Panaskan minyak dan masukkan bawang kisar.tumis hingga naik bau dan kekuningan.masukkan cili kisar.masak hingga pecah minyak dan garing dengan api kecil. Ada pelbagai cara orang memasak sotong kembang. Tips masak sambal biar tahan lama. Kemudian di gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam. Cuci sotong kembang dan tuskan.
Sos sotong dalam tin tu jangan dibuang.
Goreng sotong 1/2 masak kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah, kicap dan sedikit serbuk perasa/garam dan sos tiram. Manakala untuk menjadikan warna sambal yang cantik ialah dengan memasukkan gula terlebih dahulu, sebaik bahan tumis garing. Lepas tu warna pun memainkan peranan. Masukkan sotong, sos tiram, dan air asam jawa. Masak kejap jer dan bila sotong dah masak sempurna terus tutup api. Cuci sotong kembang dan tuskan. Sotong ni berwarna coklat pudar dan tak perlu direndam lagi, cuma perlu direbus seketika sebelum dimasak sambal. Biarkan sambal secukup rasa & tambah jika ada yang kurang. Tumis bawang besar dengan minyak panas sehingga kekuningan. Mungkin cara dan bahan yang digunakan berbeza membuatkan sambal yang kita buat tak sama rasanya. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak. Sotong di basuh dan di bersihkan. Untuk sambal sotong ni, sotong tu kena tos dahulu atau boleh goreng sekejap tanpa minyak bagi air sotong tu keluar.
Kemudian, masukkan sotong, sos tiram dan air jawa bersama. Lepas tu warna pun memainkan peranan. Supaya sotong kembang ini tak jadi liat bila dah jadi sambal boleh ikut tip yang dikongsi oleh reen sofee. Ada pelbagai cara orang memasak sotong kembang. Ada pedas, ada manis, ada masin.
Masukkan air, gula, garam & serbuk perasa serta sotong yang telah direbus. Bersihkan sotong dan goreng tanpa minyak untuk keluarkan air sotong hingga separuh masak.angkat dan toskan. Itulah tips yang saya belajar dari kawan kawan. Kemudian di gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam. 6 biji bawang merah ** dikisar. Panaskan minyak masak anggaran 2 senduk lalu tumiskan cili & bawang kisar. Kemudian, masukkan sotong, sos tiram dan air jawa bersama. Ini cara nak buat sambal sotong paling sedap.
Bila cuba, betul apa yang dikata… memang sedap.
Memang spoil kalau jadi macam ni. Biarkan sambal merenih sambil dikacau2 sehingga naik minyak. Tumis bawang besar dengan minyak panas sehingga kekuningan. Untuk sambal sotong ni, sotong tu kena tos dahulu atau boleh goreng sekejap tanpa minyak bagi air sotong tu keluar. Ini cara nak buat sambal sotong paling sedap. Masukkan air, gula, garam & serbuk perasa serta sotong yang telah direbus. Sebenarnya nak buat sambal sotong kering mudah, tapi untuk lembutkan sambal agak leceh dan sensitif. 6 biji bawang merah ** dikisar. Panaskan minyak masak anggaran 2 senduk lalu tumiskan cili & bawang kisar. Apabila kuah menjadi pekat, letakkan gula dan garam secukupnya. Sos sotong dalam tin tu jangan dibuang. Sambal sotong ini biasanya hidangan wajib kalau buat nasi lemak. Perkongsian puan nurul ateekah mungkin boleh dijadikan panduan.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan. Jadi pilihan saya ialah memasak seperti biasa di mana sambal ditumis garing sebelum dimasukkan sotong. Potong belat ubi kentang dan goreng 1/2 masak. Banyak mana nak letak sambal, adjust sendiri lah ya. Dikongsikan oleh illa purple kitchen.
Masukkan sotong, sos tiram, dan air asam jawa. Resepi sambal sotong kembang berkacang, che nom memang selalu masak sambal ni untuk dipadankan bersama kuah lodeh kerana rasa lemak dari kacang tu menambah lagi kesedapan hidangan lontong. Manakala untuk menjadikan warna sambal yang cantik ialah dengan memasukkan gula terlebih dahulu, sebaik bahan tumis garing. Potong belat ubi kentang dan goreng 1/2 masak. Ini cara nak buat sambal sotong paling sedap. Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit. Perkongsian puan nurul ateekah mungkin boleh dijadikan panduan. Rahsia sambal sotong ni sedap, menggiurkan dan menyelerakan bukan sahaja disebabkan sotong segar.
Jadi pilihan saya ialah memasak seperti biasa di mana sambal ditumis garing sebelum dimasukkan sotong.
Goreng sotong 1/2 masak kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah, kicap dan sedikit serbuk perasa/garam dan sos tiram. Kalau untuk sotong, sambal kena kering dulu, sebelum dimasukkan sotong yang telah ditos bagi mengelakkan sambal berkuah dengan air sotong. Ada pedas, ada manis, ada masin. Perkongsian puan nurul ateekah mungkin boleh dijadikan panduan. Ini cara nak buat sambal sotong paling sedap. Tapi ada sekali terbaca cara masak sambal sotong, sotong itu direbus dulu untuk rasa lebih sedap. Kacau hingga gula melaka cair dan masukkan sotong yang. Mungkin cara dan bahan yang digunakan berbeza membuatkan sambal yang kita buat tak sama rasanya. Hai kesayangan semua, db nak kongsikan resepi sambal sotong yang mudah dan sedap! Semua sis ikut bahan dan cara masak, cuma bab cuci sotong je sis ikut mana yang sempat. Biarkan sambal merenih sambil dikacau2 sehingga naik minyak. Namun ramai beranggapan hidangan ini susah nak disediakan. Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak.